Pizza domowa
Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ta potrawa kuchni włoskiej bardzo szybko rozpowszechniła się na całym świecie. Ten kawałek placka drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym z dodatkiem sera i ziół co miesiąc gości prawie w każdym domu. Ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu. Oto nasz niezawodny przepis na najlepszą domową pizzę jaką możecie zjeść.
Składniki na dużą blachę z piekarnika.
kostka świeżych drożdży
szklanka mleka
szczypta soli i cukru
pół kilograma mąki
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy (ale nie gotujemy). Do miseczki wrzucamy drożdże i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Następnie powoli dosypujemy mąkę i mieszamy. W momencie gdy ciasto będzie ciężko mieszkać łyżką zaczynamy wyrabiać je ręcznie nadal dodając mąkę aż uformujemy drożdżowy placek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną olejem blaszkę.
Na zdjęciu powyżej widać zagięte brzegi, w których umieszczamy kawałki żółtego sera. Ciasto nakłuwamy widelcem i możemy również posmarować olejem. Potem nakładamy sos pomidorowy, który składa się z koncentratu, przypraw i jeśli ktoś ma ochotę z czosnku.
Kolejny krok zależy od waszej kreatywności. Na sos wrzucacie wszystko co macie pod ręką czyli: pieczarki, salami, por, kiełbasa, papryka, oliwki, ser, kukurydza.
Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, środkowy ruszt, bez termoobiegu w temperaturze 220 stopni. Warto pilnować czy nie przypalają się boki ponieważ każdy piekarnik jest inny.
I gotowe. Możecie delektować się pyszną, wielką, domową pizzą. Smakuje wyśmienicie zarówno pierwszego dnia jak i na drugi dzień gdy jest odgrzewana w mikrofali.
Polecam !!!
Tags :
W normalnych warunkach bym się śliniła do monitora, ale teraz jestem tak najedzona, że nawet pizza mnie nie kusi 😉
Zajrzyj na głodniaka 🙂
Pizza z tego przepisu wychodzi genialna!
Ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi 🙂
Taka domowa pizza jest pyszna.
I zdrowa 🙂
Też bardzo lubię domową pizzę. My nawet mamy taki kamień do pieczenia i pizza wychodzi super!
Pizza na kamieniu wygląda i pachnie cudownie. Do tego chrupie jak maca 🙂
Międzynarodowy dzień pizzy i mnie to ominęło! Wygląda pysznie:))
I smakuje tak jak wygląda 🙂
Uwielbiam domową pizzę. Chyba jutro zrobię tylko muszę kupić owczy ser bo krowiego nie mogę.
Z owczym też nie próbowałam 🙂
Ja do ciasta na pizzę wykorzystuję też trochę semoliny i zamiast mleka wodę, dzięki czemu ciasto wychodzi elastyczne
Ciekawy sposób muszę spróbować 🙂
Dzięki 🙂