Szybki makowiec z jabłkiem
Mak to roślina uprawiana od kilku tysięcy lat. W starożytności wierzono, że ma on właściwości lecznicze w tym usypiające. Nasiona maku zawierają sporo tłuszczu, 100 gram to prawie 480 kcal. Zawiera on jednak sporo błonnika ułatwiającego trawienie. Z maku wytwarza się olej, który obniża poziom złego cholesterolu, reguluje pracę wątroby i nerek.
Poniżej przepis na najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić. Jest puszysty, smaczny a jego wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Nie potrzebujemy spodów, kruchych ciast czy innych utrudnień. Ciasto dla zaganianych miłośników makowca, którzy nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni.
Składniki
gotowa masa makowa w puszce ok. 850 gram
250 gram margaryny
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki
łyżka proszku do pieczenia
6 białek
pół szklanki cukru
4 jabłka
polewa czekoladowa
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę i kaszę i proszek mieszamy ze sobą. Miękką margarynę i cukier miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, kaszę, proszek a na koniec masę makową.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy.
Blaszkę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy a potem polewamy polewą czekoladową.
Jak widać ciasto ekspresowe. Możecie dodać mniej cukru gdy macie jabłka słodkie a nie kwaśne. Ponieważ masy makowe z puszki są bardzo słodkie dodatkowy cukier dodajemy symbolicznie. Ciasto piekę bez termoobiegu gdyż za szybko się przypieka.
Smacznego.
Uwielbiam wszystko co z makiem. Nawet pisząc ten komentarz zajadam makową drożdżówkę. 🙂
Smacznego 🙂
ale pyszności, musze upiec dla męża
Koniecznie 🙂
Uwielbiam makowce wszelkiej maści, przekonuje mnie to, że jest szybki i prosty~!
Jest bardzo szybki co dla nas matek jest bardzo dużym ułatwieniem.
Bardzo lubię klasycznego makowca, ale ten zapowiada się równie smakowicie! I do tego wydaje się prosty w wykonaniu 🙂
Jest prosty i bardziej mokry od klasycznego.
Połączenie szarlotki z makowcem? Jestem za! 🙂
U nas znika w kilka chwil.
Ciekawy przepis, ja jeszcze nigdy nie robiłam makowca. 😉 Za to teściowa robi przepyszny.
Polecam. U mnie to też był pierwszy makowiec w życiu 🙂