Drożdżowe bułeczki w 10 minut
Poniżej podzielę się z Wami przepisem na drożdżowe bułeczki w 10 minut, których wykonanie sprawi nam samą przyjemność.
Najlepiej smakują w sobotę rano z dodatkiem dżemu truskawkowego i szklanką mleka.
Bułeczki drożdżowe
pół kilograma mąki
pół kostki świeżych drożdży
szczypta cukru i soli
300 ml letniej wody
6 łyżek oleju
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i cukier oraz letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż odejdzie nam od palców. Dodajemy olej, mieszamy i ciasto dzielimy na małe bułeczki. Układamy bułki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i widelcem robimy kilka dziurek aby mogło dojść do nich powietrze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy ok 10-15 minut w termoobiegu.
Większość przepisów wykorzystanych na stronie pochodzi z portalu http://smaker.pl/
źródło Pixabay
No i poczułam, że czas na drugie śniadanie!!!! Tyle, że nie mam w domu takich pysznych bułeczek 🙁
Można szybko rozwiązać ten problem 🙂
Od jakiegoś czasu uwielbiam bułeczki drożdżowe. Wypróbuję i te 🙂
Ja bym je posypała czarnuszką. Wypróbuję więc 🙂
Domowe bułeczki drożdżowe są cudowne. Ciekawe jak ten przepis 🙂
Wyglądają obłędnie. Chętnie wykorzystam przepis.
Ooo coś dla mnie bo zapomniałam kupić pieczywo na jutro. 🙂
Świetny przepis, skorzystam!