Kremowa pomidorowa
Dziś niedziela a jak to w ten dzień bywa w większości domów na obiad króluje rosół. Jutro poniedziałek więc z rosołu będziemy robić pomidorową.
Tak jest i w naszym domu. Uwielbiamy te dwie zupy a wspólne jedzenie rosołu w niedzielę jest tradycją i przypomina nam czasy gdy sami byliśmy dziećmi. Ostatnio zrobiłam mały eksperyment i zaserwowałam rodzinie coś nowego a mianowicie kremową zupę pomidorową.
Nie jestem zwolennikiem gęstych zup i przyznam szczerze, że była to moja pierwsza kremowa w życiu. Przepis zaczerpnęłam z książki „Bądź fit”, która od dawna kurzyła się na półce w szafie.
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA
Składniki: kg pomidorów
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, oregano, kilka listków bazylii
20 dag makaronu
Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory, dusić ok. 15 minut. Wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i oregano, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Zupę zmiksować, dodać jogurt naturalny.
Makaron ugotować ale dente w osolonej wodzie, odcedzić. Zupę podawać z makaronem, udekorowaną listkami bazylii.
W oryginalnym przepisie podane są pomidory lecz ja dodałam prawie kg puszkę pomidorów bez skóry.